Wat is het?

Opeens voel je het.. een nare pijn in de voorvoet. Net naast het gewricht van de grote teen. Het komt en het gaat. Je kunt er zelf in de nacht last van hebben dat het je uit de slaap houdt. Maar ook tijdens belasten kan het pijnlijk zijn. Wordt de pijn erger dan kan de voet ook opzwellen.

Het is mogelijk de Ziekte van Freiberg. Dat is een aandoening aan het 2e middenvoetskopje. Het wordt stijf en dik en voelt onplezierig aan bij het belasten.

Bij wie komt het voor?

Het komt meestal bij jong volwassenen voor en met name bij meisjes in de leeftijd van ongeveer 14 jaar. Het bot kan wat platter en breder worden waardoor het minder soepel beweegt. Je kan er wat mank van gaan lopen omdat het zeer doet bij belasting.

Het komt ook wel voor bij wat oudere mensen. Maar met name jong volwassenen en jonge sporters zijn de grootste groep.

Herkennen

De echo en de röntgenfoto kunnen uitsluitsel geven of het inderdaad de Ziekte van Freiberg is. De röntgenfoto kan het beste de verschillende stadia in het verloop weergeven. Raadpleeg dus altijd uw huisarts bij deze klachten.

De natuurlijke ontwikkeling van een Freiberg

Ziekte van Freiberg
Op deze foto was het patiënt 9 jaar. Ze had wel al wat pijnklachten, maar op de röntgenfoto waren nog geen afwijkingen te zien.
Ziekte van Freiberg
Op deze foto is patiënte inmiddels 10 jaar, en is het kopje van het aangedane middenvoetbeentje inmiddels wat onregelmatig geworden.
Ziekte van Freiberg
Deze foto laat de situatie zien toen de patiënt 19 jaar was, inmiddels is de vorm van het gewricht fors veranderd.

Op deze foto was het patiënt 9 jaar. Ze had wel al wat pijnklachten, maar op de röntgenfoto waren nog geen afwijkingen te zien. Op deze foto is patiënte inmiddels 10 jaar, en is het kopje van het aangedane middenvoetbeentje inmiddels wat onregelmatig geworden. Deze foto laat de situatie zien toen de patiënt 19 jaar was, inmiddels is de vorm van het gewricht fors veranderd.

Behandeling

Niet-operatief

De podologen en podotherapeuten van Podozorg zijn in de staat de klachten te verlichten en te adviseren in de keuze van sport. Schoenen kunnen aangepast worden en steunzolen en siliconen ortheses de pijn verlichten.

Operatief

In de meeste gevallen van de ziekte van Freiberg vervormt het kopje van het betrokken middenvoetsbeentje. Dan is een operatie vaak noodzakelijk om de pijnklachten te verbeteren. De ziekte kent vijf stadia. Afhankelijk van het stadium waarin de ziekte zich bevindt, wordt een operatietechniek uitgekozen.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Neem dan contact op met uw podoloog of podotherapeut. Klik op de onderstaande knop voor een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Jasja van Veen. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings