De kwetsbare huid heeft extra zorg nodig
De voetspecialisten bij Podozorg Stad aan 't Haringvliet hebben extra aandacht voor voeten van mensen met diabetes. Mensen met diabetes voelen vaak minder in hun voeten. Zo valt een wondje niet op. Het wondje kan gaan ontsteken en een zweer worden. Zo’n wondje heet een ulcus.
Een ulcus kan ernstige gevolgen hebben, in het ergste geval moeten mensen zelfs een teen of voet missen.
Heeft u diabetes? Dan vinden wij het extra belangrijk uw voeten gezond te houden. Daarom werken wij bij Podozorg Stad aan 't Haringvliet samen met andere zorgverleners om uw voeten de beste zorg te geven. Dit heet ‘diabetische ketenzorg’. Deze zorg wordt vergoed vanuit uw basisverzekering.
Wie doen mee in diabetische ketenzorg?
De diabeteszorg vindt plaats bij de volgende specialisten:
- Huisarts en praktijkondersteuner
- Diabetesverpleegkundige
- Medisch pedicure
- Podotherapeut
Wie doet wat?
De podotherapeut
De podotherapeut in de diabetische ketenzorg bepaalt het zorgprofiel. Afhankelijk van de hoogte van uw zorgprofiel, worden de behandelingen bij de medisch pedicure vergoedt vanuit uw basisverzekering. Bij Podozorg Spijkenisse werken we samen met Podotherapie Hallux, Podotherapie RondOm en Podotherapie Avante. U mag zelf de keus maken waar u uw zorgprofiel laat bepalen.
De medisch pedicure
Wanneer uw voeten extra risico lopen, of wanneer u zelf uw voeten niet goed meer kunt verzorgen, stuurt de huisarts u door naar een medisch pedicure of een pedicure met een diabetes certificaat. De medisch pedicure is speciaal opgeleid om voeten van mensen met diabetes te behandelen. De medisch pedicure let op veranderingen aan uw voet en behandelt uw voet om wondjes te voorkomen.
Ook adviseert zij u hoe u zelf het beste voor uw voeten kunt zorgen. Wanneer uw voet meer zorg nodig heeft, stuurt zij u door naar de juiste specialist. De medisch pedicure houdt uw huisarts op de hoogte.
De huisarts
De huisarts is de regisseur van de diabetische ketenzorg. Bij de jaarlijkse controle onderzoekt hij uw voeten en beoordeelt of uw voeten extra risico lopen. De huisarts bepaalt welke zorgverlener uw voeten in de gaten gaat houden en hoe vaak. Het kan ook zijn dat de controle wordt gedaan door de praktijkondersteuner of diabetes verpleegkundige.