Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Frans

“Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

De kracht van samenwerking

Niet alle voetafwijkingen zijn op te lossen door podotherapie. Sommige afwijkingen vereisen soms een goede samenwerking met andere disciplines. Bijvoorbeeld samenwerking met een:

  • (kinder)fysiotherapeut,
  • pedicure,
  • diëtiste,
  • huisarts,
  • orthopedisch schoenmaker,

zijn voorbeelden daarvan. Met snelle onderlinge uitwisseling van informatie kunnen wij u daarbij nog beter van dienst zijn.

Voorbeelden van samenwerking

Van fysiotherapie naar podotherapie

Fysiotherapeuten zijn geschoold in het bewegingsapparaat van de bovenste én onderste extremiteit. Registerpodologen en podotherapeuten zijn alleen geschoold in de onderste extremiteit, dat is onze specialisme. Beide disciplines sluiten dus wel nauw op elkaar aan.

Samenwerken met de fysiotherapeut

Zo kan het voorkomen dat een patiënt in behandeling bent bij een fysiotherapeut voor rugklachten, maar na een aantal behandelingen niet het gewenste resultaat is behaald. De fysiotherapeut kan de patiënt dan doorverwijzen naar een podoloog en na uitwisseling van informatie gaan wij een uitgebreid onderzoek doen waarbij steunzolen worden voorgeschreven. Na ongeveerd 6 weken als een nacontrole bij de (register) podoloog staat gepland, blijkt dat de rugklachten van de patiënt is verdwenen. Een beenlengteverschil was de diagnose waarbij de zooltherapie had geholpen een fysiotherapeut had de patiënt in dit geval niet kunnen helpen.

Andersom kan de samenwerking ook vaak tot een oplossing komen, zoals het volgende voorbeeld;

Van podotherapie naar fysiotherapie

Een patiënt met knieklachten blijft last houden van de knie, ondanks de aangemeten steunzolen. De zolen corrigeren maximaal en geven verlichting, maar de patiënt geeft aan dat de pijnklachten blijven aanhouden. Na onderling overleg met de fysiotherapeut blijkt dat de spieren rondom de knieen niet voldoende kracht hebben en besloten wordt om de patiënt oefeningen mee te geven en advies om onder fysiotherapeutische begeleiding de spieren rondom de knieen te gaan trainen.

Van podotherapie naar orthopedisch schoenmaker

Als steunzolen niet voldoende helpen kan een (register) podoloog u advies geven over schoenen. De meeste patiënten kunnen met dit advies naar een schoenenzaak om geschikte confectieschoenen te vinden.

Maar er zijn ook patiënten die geholpen moeten worden met een orthopedische voorziening aan een confectieschoen (OVAC), bijvoorbeeld als zij artrose in een van de voetgewrichten hebben. Een orthopedisch schoenmaker zal onder uw zelf uitgekozen confectieschoen een afwikkelbalk met zoolverstijving aanbrengen, waarbij de patiënt zonder al teveel pijnklachten verder kan lopen. De (register) podoloog maakt uw steunzolen en een orthopedisch schoenmaker maakt de aanpassing aan uw schoenen, een ultieme samenwerking tussen twee disciplines.

Samenwerken met de orthopedisch schoenmaker

Van podotherapie naar pedicure

Een patiënt met overmatige eeltvorming met likdoorns aan de grote tenen als gevolg van een stijve grote teen is geholpen bij steunzolen die de afwikkeling bevorderen. Door optimaal resultaat te krijgen door middel van zooltherapie is samenwerking met een pedicure een „must”. Zij is diegene die in dit geval de pijnlijke likdoorn met eelt pijnloos snel kan verwijderen.

Andersom werkt het ook

als een patiënt voor een behandeling bij de pedicure komt en deze constateert tijdens een afsluitende voetmassage een terugkerende drukpijnlijke hiel (als gevolg van vetkamerschade), dan is een korte lijn in samenwerking met een (register) podoloog van belang, om de patiënt optimaal te adviseren en te laten behandelen.

Door samenwerking van de verschillende disciplines is er in de loop der jaren veel kennis en kunde opgedaan over het voorkomen en behandelen van standsafwijkingen en voetproblemen.

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.