Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Arie

“Nadat ik de zolen mijn schoenen had gedaan zou ik niets anders meer willen. Ik heb er zoveel baat bij dat ik nu weer 2 paar besteld heb.”

Hoe kan ik een hardloopblessure zelf herkennen en voorkomen?

Tips voor hardlopers

Hardlopen is een sport met een hoog blessurerisico. De biomechanische belasting van hardlopen is immens groot. Per landing moet het lichaam een belasting opvangen van twee tot driemaal het lichaamsgewicht. Dit is één van de hoofdredenen waarom bepaalde klachten zich alleen maar ontwikkelen bij het sporten en niet tijdens het wandelen of recht opstaan.

Sommige onderzoeken schatten het percentage hardlopers dat jaarlijks met een blessure te maken krijgt op 75%. Dat zijn drie op de vier hardlopers.

Hoe kan ik een hardloopblessure zelf herkennen en voorkomen?

Meest voorkomende hardloopblessures

Er zijn drie blessures die het meest voorkomen. Deze worden hieronder uitgelicht.

De lopersknie

Je voelt aan de buitenzijde, net boven de knie, een brandende stekende pijn. De lopersknie is een overbelastingsblessure met inspanningsgebonden pijn aan de buitenzijde van de knie.

Hoe kan je het voorkomen?

 • Maak je training niet te lang en bouw je activiteit rustig op
 • Loopschoenen met voldoende demping en lopen op een egale ondergrond kan ook preventief werken
 • Gerichte krachttraining van de been en heupspieren. Dit voorkomt een disbalans van kracht
 • Zorg voor een goede looptechniek, met een warming-up en cooling-down

Shin Splints

Het mediaal tibiaal stresssyndroom, beter bekend als shin splints. Het container begrip voor klachten aan het scheenbeen. De klachten manifesteren zich op verschillende manieren. Een stekende zeurende, soms een dof kloppend gevoel in de schenen. Overbelasting is vaak de boosdoener. Zowel bij hardlopen als in rust geeft deze blessure klachten.

Een vorm van overbelasting als overpronatie kan ook voor problemen zorgen. Wanneer de enkel te veel naar binnen zakt bij het afwikkelen van de voet, zodat er meer druk op de schenen komt te liggen. De locatie kan zowel aan de binnenkant, voorkant of de buitenkant van het scheenbeen zijn.

Hoe kan je het zelf voorkomen?

 • Hardloopschoenen met flinke demping
 • Vergeet nooit je warming-up
 • Ga hardlopen op een zachte ondergrond, bijvoorbeeld zand of gras
 • Versterk je scheenbeenspieren door op je hielen te lopen met opgetrokken tenen

Mediale meniscus blessure

Deze klacht komt vooral voor bij beginnende lopers. De pijn is scherp, zit aan de binnenkant van de knie en ontstaat wanneer het kraakbeen tussen de botten beschadigt.

Hoe kan je het zelf voorkomen?

 • Warming-up: zorg voor een goede doorbloeding, door 5 tot 10 minuten rustig in te lopen voor je begint met intensiever trainen
 • Hardlopen met een goede looptechniek
 • Stabiliserende en spierkracht versterkende oefentherapie met name de hamstrings
 • Goede schoenen die de schokken van de landing voldoende opvangen, anders krijgt de meniscus meer schokbelasting te verduren

Vind een praktijk

Heeft u last van een hardloop blessure? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog of podotherapeut bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde praktijk!

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.