Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Ria

“Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

Ervaringen met shockwave therapie

Is shockwave therapie effectie?

Shockwave therapie wordt beschouwd als één van de meest innoverende ontwikkelingen in de recente pijnbehandeling van het bewegingsapparaat. In tegenstelling tot conventionele behandelingsmethodes kan met shockwave therapie de oorzaak van de pijn rechtstreeks bij de oorsprong worden bestreden. Zonder medicatie of chirurgie.

Hoe werkt shockwave therapie precies?

Shockwave therapie is een techniek waarbij met drukgolven pijnlijke zones worden behandeld. Deze (hoogenergetische) drukgolven verplaatsen zich via een apparaat vanaf de buitenkant van het lichaam (extracorporaal) naar het gebied dat wordt behandeld. Hierdoor verbeteren de stofwisseling en de bloedcirculatie van het pijnlijke gebied. Het stimuleert op deze wijze het aanwezige herstelmechanisme van het lichaam. Shockwave therapie activeert het eigen genezingsproces van het lichaam en daardoor neemt de pijn af.

Shockwave therapie is een techniek waarbij met drukgolven pijnlijke zones worden behandeld

De therapeut lokaliseert met behulp van echografie wat de status quo is van het aangedane weefsel. Nadat de bron van de klacht en het pijngebied zijn geïdentificeerd wordt met korte shockwave pulsen (drukgolven) het gebied behandeld. U hoort duidelijk tikken van het apparaat en het kan voelbaar zijn. Door ervaring heb ik ondervonden dat de beste resultaten een combinatie van interventies shockwave therapie, medical taping, looptraining en steunzolen zijn.

Wanneer kan shockwave toegepast worden?

Chronisch pijn wordt veelal veroorzaakt door ontstekingen en/of verkalkingen van een spier, pees of slijmbeurs. Ook verkrampte spieren of spierknopen (triggerpoints) kunnen veel pijn veroorzaken. Shockwave therapie kan in de voet toegepast worden bij klachten aan de:

De klachten kunnen acuut of chronisch van aard zijn. Door degeneratie verouderen structuren en kan men met hulpmiddelen trachten de belastbaarheid hoog te houden zodat de belasting nog uitgevoerd kan worden.

Ervaringen met shockwave therapie in mijn praktijk

Ik werk veel samen met een orthopeed enkel/voet. Mocht zijn behandelplan uitkomen op conservatief behandelen en is shockwave therapie daar de meest effectieve interventie voor, wordt de patiënt naar mij doorverwezen. Zijn voorstel om shockwave therapie low dosis in combinatie met steunzolen toe te passen is de afgelopen jaar erg succesvol gebleken. Ik kan bevestigen dat wij door deze samenwerking afgelopen jaar 80 procent van de patiënten met onderbeen klachten succesvol hebben behandeld.

Shockwave therapie dat binnen de praktijk wordt toegediend is gebaseerd op een low dosis level. De instelling wordt op het niveau van verdraagzaamheid ingesteld. In het ziekenhuis wordt een apparaat met een hoger frequentie toegepast (high dosis level), wat vaak meer schade aanricht en herstelbelemmerend kan werken.

Shockwave therapie dat binnen de praktijk wordt toegediend is gebaseerd op een low dosis level

Voordelen van shockwave therapie

  • De behandeling is zonder geneesmiddelen of chirurgie;
  • Kortdurende behandelingen van gemiddeld 10 minuten;
  • Goede therapiesucces na gemiddeld 4 behandelingen;
  • Behandeling van de oorzaken in plaats van de symptomen;
  • Reductie van pijn en herstel waardoor actie radius vergroot;
  • Weinig bijwerkingen, eventueel lichte roodheid.

Heeft u al veel geprobeerd en recidiveren onderbeen/voetklachten na een tijd toch? Wellicht is shockwave therapie een optie tot reductie van herkenbare klachten. Mijn motto is dat goed staan, lopen en bewegen, bijdraagt aan een beter leven. Als shockwave therapie daar een middel voor is, informeer naar de opties. De therapeut zal u goed informeren en begeleiden om de beste resultaten te behalen.

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.