Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Bart

“Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

Siliconen orthese om de tenen te beschermen

Soms hebben mensen pijnlijke tenen door terugkerende likdoorns tussen of bovenop de tenen of door standsveranderingen bij de tenen zoals door klauwstand. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals trauma, reuma of diabetes mellitus. Dit kan tot gevolg hebben dat mensen de schoenen slecht aan de voeten kunnen verdragen door de druk of wrijvingen en waardoor ze minder gaan wandelen wat weer niet goed is voor de gezondheid. Tenslotte is blijven bewegen belangrijk voor een goede leefstijl.

Een siliconen orthese

Een siliconen orthese is een hulpmiddel van rubberachtig materiaal dat om de teen of tenen geboetseerd kan worden. Bij pijnlijk geïrriteerde plekjes op de tenen kan een siliconen orthese de tenen vaak heel efficiënt beschermen waardoor de pijn vermindert. Soms kan een siliconen orthese de teen weer een beetje rechter duwen. Een siliconen orthese is dus altijd volledig op maat gemaakt en zal er altijd weer anders uitzien afhankelijk waar het voor moet dienen.

Siliconen orthese om de tenen te beschermen

Verschillende functies van een siliconen orthese

Een siliconen orthese kan verschillende functie hebben. Klik op één van de onderstaande functies voor meer informatie:

Een protectieve siliconen orthese

Deze orthese dient ervoor te zorgen dat een pijnlijke plek drukvrij komt te liggen bijvoorbeeld bij een likdoorn. Deze kunnen zich tussen maar ook bovenop of onder de tenen zitten. Door de likdoorn drukvrij te leggen reduceer je de pijnklacht die een likdoorn veroorzaakt. Wel is het noodzakelijk de bestaande likdoorn weg te laten halen door een (medisch) pedicure. Omdat de pijnlijke plek nu drukvrij ligt zal de likdoorn ook minder snel of helemaal niet meer terugkomen. Ook bij tenen die over elkaar neigen te gaan kan een siliconen orthese een oplossing zijn om een betere tenenstand te verkrijgen.

Een correctieve siliconen orthese

Deze orthese dient ervoor te zorgen dat je stand afwijkingen kunt corrigeren zoals klauw- en hamertenen. Dit kan als de gewrichten van de teen nog bewegelijk zijn. Ook moet je voorzichtig zijn bij reumatische klachten, dan wordt het vaak meer protectief in plaats van correctief.

Preventieve siliconen orthese

Deze orthese wordt wel gemaakt bij jongere mensen die een familiare afwijking hebben aan de voorvoet zoals een afwijkende stand van een teen. Dit is dus preventief om problemen qua druk in de schoen in de toekomst te voorkomen.

Vervangende siliconen prothese

Door trauma of door een amputatie kan je een teen kwijt raken. Hierdoor verandert de dynamiek van de voet in de schoen omdat andere tenen geen tegendruk meer krijgen van de teen die er oorspronkelijk zat. Hierdoor kunnen die scheef gaan staan. Hier kan een siliconen prothese een oplossing zijn voor de weggehaalde teen. Deze zorg weer voor tegendruk waardoor de andere tenen hun stand blijven behouden.

Advies voor de patiënt die een orthese aangemeten heeft gekregen

Een siliconen orthese kan goed helpen om bepaalde klachten te doen voorkomen of te verhelpen. Echter is er geen wetenschappelijk bewijs dat een siliconen orthese daadwerkelijk helpt om een verergering van een scheefstand van de teen te voorkomen. Let bij nieuw aangemeten siliconen ortheses op de onderstaande punten:

  • Het is belangrijk dat het dragen van de orthese rustig word opgebouwd. Een teen of voet moet er aan wennen dat er een andere stand is.
  • Het aan en uit doen van de orthese moet rustig gedaan worden met twee handen om beschadiging te voorkomen.
  • Het heeft geen nut een orthese ‘s nachts te dragen, de voet is dan in rust. Daarbij moet de huid ook weer goed kunnen ademen.
  • Maak aan het einde van de dag de orthese schoen met een water en een milde zeep en spel het goed af.
  • Bewaar het in een bakje met een beetje talkpoeder. Dit maakt het aandoen van de orthese de volgende dag makkelijker en voorkomt verweking van de huid.
  • Bij irritatie altijd contact opnemen met de registerpodoloog of podotherapeut die het heeft aangemeten om de orthese aan te passen. Irritatie, druk of vorming van blaren mag niet.
  • Een scheurtje in de orthese is te repareren. Dus mocht de orthese stuk gaan, neem tijdig contact op en bewaar eventuele losse stukjes.

Vind een praktijk

Wilt u graag advies over het dragen van een siliconen orthese? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.