Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Ria

“Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

Ziekte van Freiberg

Wat is het?

Opeens voel je het.. een nare pijn in de voorvoet. Net naast het gewricht van de grote teen. Het komt en het gaat. Je kunt er zelf in de nacht last van hebben dat het je uit de slaap houdt. Maar ook tijdens belasten kan het pijnlijk zijn. Wordt de pijn erger dan kan de voet ook opzwellen.

Het is mogelijk de Ziekte van Freiberg. Dat is een aandoening aan het 2e middenvoetskopje. Het wordt stijf en dik en voelt onplezierig aan bij het belasten.

Bij wie komt het voor?

Het komt meestal bij jong volwassenen voor en met name bij meisjes in de leeftijd van ongeveer 14 jaar. Het bot kan wat platter en breder worden waardoor het minder soepel beweegt. Je kan er wat mank van gaan lopen omdat het zeer doet bij belasting.

Het komt ook wel voor bij wat oudere mensen. Maar met name jong volwassenen en jonge sporters zijn de grootste groep.

Herkennen

De echo en de röntgenfoto kunnen uitsluitsel geven of het inderdaad de Ziekte van Freiberg is. De röntgenfoto kan het beste de verschillende stadia in het verloop weergeven. Raadpleeg dus altijd uw huisarts bij deze klachten.

De natuurlijke ontwikkeling van een Freiberg

Ziekte van Freiberg
Op deze foto was het patiënt 9 jaar. Ze had wel al wat pijnklachten, maar op de röntgenfoto waren nog geen afwijkingen te zien.
Ziekte van Freiberg
Op deze foto is patiënte inmiddels 10 jaar, en is het kopje van het aangedane middenvoetbeentje inmiddels wat onregelmatig geworden.
Ziekte van Freiberg
Deze foto laat de situatie zien toen de patiënt 19 jaar was, inmiddels is de vorm van het gewricht fors veranderd.

Op deze foto was het patiënt 9 jaar. Ze had wel al wat pijnklachten, maar op de röntgenfoto waren nog geen afwijkingen te zien. Op deze foto is patiënte inmiddels 10 jaar, en is het kopje van het aangedane middenvoetbeentje inmiddels wat onregelmatig geworden. Deze foto laat de situatie zien toen de patiënt 19 jaar was, inmiddels is de vorm van het gewricht fors veranderd.

Behandeling

Niet-operatief

De podologen en podotherapeuten van Podozorg zijn in de staat de klachten te verlichten en te adviseren in de keuze van sport. Schoenen kunnen aangepast worden en steunzolen en siliconen ortheses de pijn verlichten.

Operatief

In de meeste gevallen van de ziekte van Freiberg vervormt het kopje van het betrokken middenvoetsbeentje. Dan is een operatie vaak noodzakelijk om de pijnklachten te verbeteren. De ziekte kent vijf stadia. Afhankelijk van het stadium waarin de ziekte zich bevindt, wordt een operatietechniek uitgekozen.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Neem dan contact op met uw podoloog of podotherapeut. Klik op de onderstaande knop voor een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.